Boek Levenslust

In zes stappen van pechvogel naar levensgenieter

In een jaar waarin het door corona voor ons allemaal een uitdaging is om de lol er een beetje in te houden, presenteren Femke Nijboer en Paul Trossèl hun boek Levenslust. Hierin geven zij zes praktische tips die iedereen direct kan gebruiken om zich te wapenen tegen pech en ondanks alles plezier in het leven te houden. Ze vertellen de verhalen van mensen die met ernstig hersenletsel te maken kregen en laten zien dat zelfs de grootste pechvogels ware levenskunstenaars kunnen zijn. Ook als je geen hersenletsel hebt, maar je grote liefde bent verloren, je baan bent kwijtgeraakt, of door het coronavirus bent getroffen, helpt dit boekje je om door te gaan.

Femke en Paul kennen elkaar sinds 2014, toen hij deelnam aan haar onderzoek naar brain-computer interfaces. Paul lijdt aan het locked-in syndroom: hij raakte in 2008 door een hersenstaminfarct volledig verlamd, ook praten lukt sindsdien niet meer. Femke is psycholoog en neurowetenschapper; ze won verschillende prijzen voor haar onderzoek naar hersentechnologie en de levenskwaliteit van mensen met het locked-in syndroom. Haar fascinatie voor technologie vermengt ze op een unieke manier met haar belangstelling voor het Goede Leven: “Als je in staat bent je lot te accepteren en je te richten op wat er wél kan, en als je fijne mensen om je heen hebt, dan kun je veel plezier in het leven hebben. Zelfs als je, net als Paul, zit opgesloten in je lichaam.” Paul beaamt dat: “Als ik van tevoren had geweten dat mijn leven zo zou lopen, dan had ik op mijn 36ste dood gewild. De eerste maanden na mijn hersenstaminfarct wilde ik dat ook echt – dood, weg hier. Uiteindelijk ben ik anders naar mijn lot gaan kijken. Er is nog steeds genoeg dat mijn bestaan de moeite waard maakt. Winnen kan ik niet meer. Maar ik zal zorgen dat ik niet verlies.”

Samen spreken en schrijven
Femke en Paul raakten bevriend. Ze bleken dezelfde harde humor te delen en drijven graag de spot met zichzelf. Gaandeweg ontstond het idee om samen lezingen te gaan geven over omgaan met tegenslag en het hervinden van je levenslust. Sinds 2018 staan ze samen op het podium. Femke spreekt, Paul zet als zelfverklaard living doll de toon. Ze laten zien dat je veel meer aankunt dan je denkt.

Wat kan wél?
Toen Covid-19 de wereld in zijn greep kreeg, verdwenen ook bij Femke en Paul alle boekingen uit de agenda. Het duo bracht de eigen lessen in de praktijk door zich te richten op wat nog wél kon, en verwerkte hun boodschap in een boek. Levenslust schuwt de moeilijke thema’s rondom geluk en verlies niet, maar zwaarmoedig is het allerminst. Femke en Paul zetten je op een nuchtere, vrolijke manier aan het denken over je eigen keuzes als het lastig wordt, en jouw criteria voor een leuk leven.

Levenslust is voor particulieren te koop via de webshop van de patiëntenvereniging Hersenletsel. Het kost € 9,95 exclusief verzendkosten. Leden van de vereniging krijgen 50% korting.

Wilt u voor uw organisatie meerdere exemplaren kopen? Neem dan graag even contact op.